Sve značajnije profesije koje su doprinosile ili doprinose razvoju ljudske civilizacije i bitno unapređuju kvalitetu života stanovnika naše planete imaju svoj dan kojim se obilježavaju značajni doprinosi razvoja iste i profiliraju strategije za brži i kvalitetniji rad u narednom periodu.
Septembar 25. je dan farmaceuta u svijetu kojim se ovoj profesiji daje zasluženi primat i ističe nemerljiv uticaj na sve ono što današnju civilizaciju čini takvom kakva jest. Bez nas ovaj svijet bi bio potpuno drugačiji i znatno nepodnošljiviji za život većine stanovnika.
Moto ovogodišnjeg dana farmaceuta je Sigurni i efikasni lijekovi za sve.
Čini se pravi moto i u pravo vrijeme. Podatak da u Evropi od neželjenih djelovanja lijekova na godišnjem nivou umire blizu 200 000 ljudi  je ogroman razlog za zabrinutost a i podstrek da budemo stručniji, oprezniji, profesionalniji i kompetentniji u svom radu. Rapidni razvoj farmaceutske industrije, prenaglašen marketinški pristup, trka za profitom i niz drugih prinadležnosti polako nas udaljava od uzvišenih postulata naše profesije, pacijent i njegovo zdravlje na prvom mjestu. U prilog ovoj tezi ide podatak da je najmanje neželjenih dejstava lijekova prijavljeno od strane farmaceuta od svih zdravstvenih profesionalaca.
Mi smo mala zemlja sa Velikom farmacijom i farmaceutima koji su uvijek znali da se se izbore za dostojanstvo i dignitet svoje profesije na dobrobit svih naših građana. Tradicija, uloga u društvu, značaj po zdravlje naših ljudi bili su i biće motiv da više učimo, kvalitetnije se permanentno edukujemo,profesionalnije odnosimo prema pacijentima i kolegama  i budemo ponosni što smo farmaceuti.
Čuvajmo dignitet naše struke i nas samih. Nemojmo  pristajati na nutricionističko folklorne manifestacije pod plaštom edukacije, na akcije tipa 5+3 i kupovine karte za svečane večere a da ne prisustvujemo stručnim predavanjima i nizu drugih akcija koje imaju za cilj finansijski a ne stručni benefit.
Budite ponosni što ste farmaceuti i što ste dio jedne tako uzvišene profesije.

U ime Komore magistara farmacije KS želim vam sretan dan farmaceuta,

Prim. Mirsad Šabaredžović, mr. ph. spec.